Dirigent vanaf 19-08-2019:

Ingrid Kappelle          

Sinds september 2003 heeft de muzikale carrière van sopraan en zangpedagoge Ingrid Kappelle een totaal nieuwe ontwikkeling doorgemaakt. Een initiatief om met haar leerlingen een projectensemble samen te stellen, groeide uit tot het Vocaal Ensemble Cappella Constancis, dat inmiddels een begrip is geworden in de 

Krimpenerwaard. In 2017 rondde zij zeer succesvol de Applicatieopleiding Koordirectie voor Vakmusici aan de HKU af. Cappella Constancis en dubbelkwartet Cantus Argentis werkten mee aan haar eindexamen. Het dirigenten vak is niet meer weg te denken uit haar dagelijkse praktijk.


Dirigeren kwam als vanzelf in het dagelijkse werk van deze muzikale duizendpoot. Tijdens de vele jaren als concertzangeres werkte ze met gerenommeerde dirigenten, en is ze regelmatig betrokken geweest bij cursussen en opleidingen voor koor- en orkestdirigenten. Tijdens één van de directiecursussen vroeg Anton Kersjes haar het toenmalige Noord-Hollands Philharmonisch Orkest te dirigeren in een van de cursuswerken. Daarbij liet zij duidelijk zien dat zij talent heeft voor dit metier.

Tijdens de 12 ½ jaar dat ze aan het Maastrichts Conservatorium verbonden was als hoofdvakdocente solozang, was ze tevens een gewaardeerd jurylid bij de eindexamens koordirectie, naast collega’s als Jan Stulen, Ed Spanjaard.

In 2005 volgde ze de Kurt Thomas cursus voor koordirigenten in niveau 4, vocaal ensemble. Ze genoot toen lessen van Jos van Veldhoven, Hans Leenders, Rob Vermeulen, Daan Admiraal en gastdocent Erik van Nevel. Tijdens de slotmanifestatie dirigeerde zij een cantate van Bach.

Ingrid Kappelle dirigeert het leeuwendeel van de concerten door Cappella Constancis, maar zij bereidt het ensemble ook voor op producties met gastdirigenten (Lucas Groen, Leo Rijkaard, Ago Verdonschot, Ardjoena Soerjadi e.a.)
Zij is daarnaast dirigente van het Shantykoor Recht Zo Die Gaat, het Zeevrouwen koor Storm Vrouwen beiden te Schoonhoven.

Met ingang van 19 augustus 2019 is ze de nieuwe dirigente van het Deurnes Gemengd Koor. Haar eerste opdracht was het dirigeren van de Krönungsmesse van Mozart. De uitvoering hiervan op 22 december 2019 in de St. Willibrorduskerk in Deurne was bijzonder fraai!

Als stemvormer bij verscheidene koren in Nederland heeft ze regelmatig vocale trainingen verzorgd (Cantabel Coevorden, In Canto Tiel, Toonkunst Gouda e.a.).

In haar zanglespraktijk werkt ze met vakmusici en amateurs in het klassieke repertoire.

Ze breidt haar werkzaamheden in de toekomst verder uit met cursussen en trainingen voor koordirigenten en koorzangers.

 

banner

 

Postadres:
Jules de Cortestraat 19
5751 PR  Deurne

Secretaris:
e-mail: secretariaat@
deurnesgemengdkoor.nl

Repetities:
Elke maandagavond van 20.00u - 22.00u
Hub van Doornezaal
Harmoniestraat 1
Deurne